به تاریخ ھشتم نوامبر ۲۰۱۶ مردم امریکا به پای صندوق‌های رأی رفتند تا چهل و پنجمین رئیس جمهور خویش را انتخاب کنند۔

صاحب نظران و تحلیل گران سیاسی چهل و پنجمین دور انتخابات ریاست جمهوری را نامتداول‌ترین انتخابات در تاریخ امریکا، خوانده‌اند که در آن دونالد ترامپ میلیاردر از حزب جمهوری خواه با کسب پیروزی چشمگیر، هیلاری کلینتون وزیر خارجه‌ی پیشین و کاندید حزب دموکرات را شکست داد۔

هر چند نظر سنجی‌های اولی در جریان کار زارهای انتخاباتی و پس از سه دور جروبحث تلویزیونی میان دو کاندید رقیب، پیروزی کلینتون را حتمی می‌پنداشتند؛ لیکن موفقیت ترامپ نشان داد که این پیش‌بینی‌های اولی هم چندان دقیق نبودند و بیشتر از روی خوش‌بینی‌ها صورت گرفته بود۔

فاصله نظر سنجی‌ها میان دو رقیب انتخاباتی زمانی کمتر شد که رئیس اداره آف بی آی آقای جیمز کومی به نمایندگان کنگره ء امریکا نامه نوشت که کار بازرسی و کاوش را در مورد ایمیل‌های خانم کلینتون، از سر می‌گیرد تا حقیقت‌ها روشن گردند. اگرچه در اخیر این اداره سنگینی بار مسؤولیت را از شانه‌های خانم کلینتون به دور انداخت؛ ولی باز هم نتوانست مانع شکست این سیاستمدار کهنه کار گردد۔ از

خانم کلینتون کاندید حزب دموکرات در جریان مبارزات انتخاباتی شرکت‌های کلان فرا ملیتی در امریکا و کمپنی‌های مانند گوگل، یاھو، شرکت‌های تولید سلاح، وال ستریت و برخی دستگاه‌های رسانه‌ی (چاپی، صوتی، شبکه‌های اجتماعی) پشتیبانی به عمل می‌آوردند و ملیون ها دالر را در کارزارهای انتخاباتی وی به مصرف رسانیدند، باوجود آن رأی دهنده‌گان مستقلانه انتخاب خود را کردند و ترامپ به پیروزی رسید۔

در انتخابات اخیر امریکا دو شخصیت، با دیدگاه سیاسی تا حدودی در تقابل با یکدیگر، وارد پیکارهای انتخاباتی شدند و هر کدام تصویری از پیشبرد سیاست‌های امریکا را در آینده، در داخل و در سطح بین‌المللی ترسیم کردند تا توجه و پشتیبانی شهروندان امریکا را به خود جلب کنند و به جهانیان و به‌ویژه به دولتمردان و سیاستمداران کشورها بیان دارند که در صورت موفقیت چه چیزی تغییر می‌یابد و کدام نو آوری‌ها و یا محدودیت‌ها را در روابط خویش با امریکا در نظر گیرند۔

خانم کلینتون نماینده ء نظام سیاسی حاکم و نمادی از سیاست‌های پوسیده و شکست خورده‌ی امریکا در داخل و برون از مرزها، قادر به آن نشد که رقیب خود را شکست دهد.

بر عکس دونالد ترامپ با سنت شکنی‌ها در تاریخ کنونی امریکا، توانست ملیون ها شهروند کشورش را باورمند به آن سازد که راه حل‌های برای گره گشایی از مشکل آنان دارد۔

تبلیغات گسترده‌ی مخالفان ترامپ در رسانه‌ها و در هنگام کار زارهای انتخاباتی علیه وی، مبنی بر اینکه وی یک نژاد پرست است، یک زن ستیز و بد اخلاق است، ضد مهاجران است، با مسلمانان مخالفت می‌ورزد و۔۔۔، هیچ کدام به‌جایی نرسید۔

ترامپ بدون داشتن تجربه کاری در سیاست و حوزه سیاسی که نخبگان سیاسی و اقتصادی حزب جمهوری خواه هرگز وی را به‌حساب نمی‌آورند؛ توانست ۱۶ کاندید قدرتمند درون حزبی را از صحنه بیرون کند و خود پیروزمندانه وارد کار زار انتخاباتی شود۔

در ماه جولای ۲۰۱۶ در کنفرانس نمایندگان حزب جمهوری خواه به خاطر تایید نامزدی ترامپ به ریاست جمهوری اکثر نخبگان سیاسی و اقتصادی این حزب، از وی رو بر گشتاندند و بسیاری اعلام کردند که به خانم کلینتون کاندید حزب دموکرات رأی می‌دهند۔

دونالد ترامپ با پیش کشیدن این شعارهای جذاب: " امریکا را دو باره بزرگ می‌سازیم"، " به بحران اقتصادی و اجتماعی در امریکا خاتمه می‌دهیم "، بیکاری را در جامعه از بین می‌بریم "، "دستگاه‌های تولیدی امریکا را از خارج به کشور بر می‌گردانیم"، " از سرازیر شدن بی‌نظم و بی‌ترتیب مهاجران به امریکا جلو گیری و پروسه‌ی آن را زیر نظارت می‌گیریم (از مهاجران کاردان و ماهر که هزینه زندگی خویش را خود تأمین نمایند، استقبال می‌کنیم"، " سیستم مالیاتی شرکت‌های بزرگ را به خاطر فراهم آوری زمینه‌های اشتغال بیشتر کار گران، اصلاح می‌سازیم"، "باید طبقه‌ی متوسط در جامعه به وجود آید"، " هزینه‌های نظامی بایست کاهش یابد "، " به رقابت‌های جهانی در خصوص مداخله به کشورها به خاطر تغییر رژیم‌های سیاسی نامطلوب، پایان می‌بخشیم"، " پایگاه‌های نظامی امریکا را در جهان کاهش می‌دهیم"، "مصارف امریکا را به‌منظور حفظ پیمان ناتو محدود می‌سازیم" و ۔۔۔به چهره‌ی مطرح در انتخابات ریاست جمهوری امریکا تبدیل شد و در ایالت‌های کلیدی (فلوریدا، اوھایو، کارولیای شمالی) آرای زیادی بدست آورد و اکثر رأی‌های کالج انتخاباتی را کسب کرد و سد آبی رنگ (ایالت‌های حامی دموکرات‌ها) که فکر می‌شد مانع پیشروی وی می‌شوند، شکست و به پیروزی رسید۔

در رابطه به موضع کیری آینده‌ی ترامپ در قبال افغانستان، مطالب زیادی در شبکه‌های اجتماعی بازتاب یافته که در این جا به جمع بندی تعدادی از آن‌ها پرداخته می‌شود:

- ترامپ در ماه می ۲۰۱۶ در مصاحبه با بنگاه خبری " فاکس نیوز" گفته بود که در صورت برنده شدن در انتخابات به تعداد ده هزار سرباز امریکایی را در افغانستان حفظ می‌کنیم؛ زیرا پاکستان در همسایگی افغانستان داری سلاح هستوی بوده و موجودیت چنین سلاح در یک کشور بی‌ثبات مایه‌ی نگرانی می‌باشد۔

- اولین اخطار ترامپ به باند تبهکار کرزی و ارگ نشینان کنونی در کابل چنین بود:

- از این پس خیرات دادن به حکومت دزدان بند است؛

- دیگر سیروم مفت به تیم مزدور نه خواهد رسید؛

- فکر به حال خود بکنید نوکرها؛

گفته می‌شود که زلمی خلیل زاد یکی از پیشتازان سیاست خارجی ترامپ به شمار می‌آید [(خلیل زاد در هر حاکمیت امریکا پیش تاز است (اپوچونیست درجه یک)] چنانچه وی در صحبت با خبرنگار "آریانا نیوز" به تاریخ ۱۱ نوامبر چنین گفته است: " افغانستان در محور سیاست خارجی دونالد ترامپ رئیس جمهور جدید امریکا قرار خواهد داشت، به گفته‌ی وی با توجه به شرایط موجود در افغانستان و حضور هراس افگنان در این کشور آقای ترامپ همواره از افغانستان در سخنرانی‌هایش یاد کرده است ۔"؛

سخن گوی قصر سفید گفته است:

" تصمیمی را که رئیس جمهور جدید امریکا در قبال افغانستان اتخاذ می‌کند، تأثیر چشمگیر بالای سیاست خارجی و سربازان آن کشور در افغانستان خواهد داشت"۔

اما بر پایه‌ی دیدگاه آگاهان سیاست خارجی، سیاست خارجی ایالات متحده امریکا بر اساس منافع و مصالح ملی خودش ترتیب و تنظیم می‌گردد که تغییر چهره‌ها در مقام رهبری (ریاست جمهوری) کدام تغییری را در روش دولت نسبت به برخی کشورها رونما نخواهد ساخت ۔ چنانچه سفیر امریکا در افغانستان از پابندی کشورش به ادامه‌ی کمک‌ها و همکاری‌ها به افغانستان، در آینده مطابق تعهدهای قبلی، اطمینان داده است ۔

در پانزده سال اخیر، دولت امریکا شریک راهبردی بسیار نزدیک و بااهمیت جمهوری افغانستان در مبارزه با دهشت افگنی و قاچاق مواد مخدر، به‌حساب می‌رفت و در این راستا سرمایه گذاری‌های کلانی صورت گرفته است۔حال دیده شود که دونالد ترامپ با آمدن به کاخ سفید، تا چه سرحد به عملی شدن وعده‌های گذشته پا بندی نشان می‌دهد۔

دولت امریکا زیر نام پیشرفت و توسعه سیاسی و اقتصادی در افغانستان، بر نامه ریزی و پروژه سازی ها نموده است که تحقق بخشیدن کامل پروژه‌ها، ضرورت به دوام همکاری و کمک آن کشور در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی دارد۔ معلوم شود که دونالد ترامپ، همه چیز را در افغانستان به حال خودش می‌گذارد و از خوب و بد می‌گذرد و یا بر نامه‌های نا تکمیل را که امریکایی‌ها در آن دخیل هستند، با موفقیت به پایان می‌رساند؟

ترامپ در کار زار انتخاباتی خود گفته بود که سیاست سخت‌گیرانه‌تری را در مبارزه با دهشت افگنی و پدیده‌ی به نام داعش، در پیش خواهد گرفت، در حال حاضر مردم افغانستان از ناحیه خراب کاری‌ها و وحشی گری های این هر دو، سخت رنج می‌کشند۔ آیا ترامپ در رابط به استقرار صلح و ثبات و امنیت در افغانستان مطابق پیمان راهبردی میان دو کشور، سیاست وبر نامه‌ی جدیدتری را ارائه خواهد کرد تا نیروهای نظامی افغانستان در جنگ با طالبان و سایر گروه‌های دهشت افگن به پیروزی دست یابند؟

این که دونالد ترامپ رئیس جمهور آینده‌ی امریکا در قبال افغانستان یک سیاست روشن‌تر را با رویکرد درست نسبت به گذشته دنبال خواهد کرد یا خیر؟

گذشت زمان به آن پاسخ خواهد داد۔