۱۷-۰۱-۲۰۱۶
اینک که پایان هفته فرا رسیده است، یک نظر گذرا به رویدادها و اخبار این هفت روز پسین میاندازیم تا دوستان از یکسو از اخبار بینصیب نمانند و از سوی دیگر نظرات صایب خود را در مورد این رخدادها بتوانند در زیر ابراز نمایند. البته اگر دوستان اخبار دیگر را در تکمیل این نبشته، زیر این گردآوری شده، علاوه مینمایند، دست آزاد دارند.
* * *
بهمنظور دید اجمالی از آخرین خبرهای هفته در حال گذر، باید از مهمترین خبر در منطقه و جهان که در جوار کشور ما میگذرد، آغاز کرد:
امروز یکشنبه مورخ ۱۷ جنوری سال ۲۰۱۶ ترسایی، آمریکا و غرب شماری از تحریمهای خویش بالای کشور همسایه ایران را برداشتند. دولت آخوندی ایران پس از عقب نشینی های عمده از مواضع افراطی خویش نسبت به اسراییل و آمریکا/غرب، در نهایت موفق شد تا غرب را متقاعد سازد تا تحریمهای خویش را بهطور قسمی بردارند و ایران را اجازه شمول دوباره در نظام اقتصادی و سیاسی جهان بدهند. بدست آوردن این مأمول البته بدون حمایت سیاسی/نظامی روسیه از ایران در برابر موضعگیریهای افراطی صهیونیستان و لابیستهای شان ممکن نبود. انتظار میرود که بهبود قابل ملاحظهیی در مناسبات غرب و ناتو با ایران رونما گردد. این روند بدون شک، تأثیر مثبت بر تغییر اوضاع در منطقه خواهد داشت که کشور ما نیز شامل آن میشود. ایران با ارتقای رشد اقتصادی خویش از طریق رفع تحریمها، در منطقه به یک نیروی مطرح مبدل خواهد شد (که هم اکنون چنین است) و این باعث تغییر در فرمول تناسب نیروها خواهد شد. احتمال آن وجود دارد که با شرکت روسیه و چین، ایران نیز به روند تشنج زدایی در منطقه بپردازد و بر پاکستان در اعمال سیاستهای ضد بشریاش نسبت به افغانستان و هند تجدید نظر نماید. باآنکه این امیدواری را بااحتیاط باید استقبال کرد، اما ایران میتواند نقش مثبت در صلح افغانستان بازی نماید که به نفع هردو کشور و منطقه خواهد بود و از جانبی هم باعث کاهش نقش پاکستان میگردد. در سطح کشور ما، این احتمال وجود دارد که با افزایش رشد اقتصادی و تغییر مثبت اوضاع در بهبود شرایط زیست در آن کشور، مهاجران افغان زمینههای بیشتر رشد و رفاه بدست خواهند آورد که آهستهآهسته احساس میشود، از جمله آماده ساختن زمینه برای آموزش و تحصیل فرزندان مهاجران افغان و اشتغال بیشتر آنها به کارها و فعالیتهای اقتصادی.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، اوباما در بخشی از فرمان اجرايی لغو تحریمها به وزير خزانه داری اجازه داده است تا با رايزنی با وزير امور خارجه آمريکا تحریمهايی را عليه اشخاص مشمول بخش ۱۲۴۴ قانون آزادی ايران و مقابله با گسترش هستهای ايران مصوب ۲۰۱۲ ميلادی يکی از تحریمهای ذيل را اعمال کند:
۱- ممنوعيت مؤسسات مالی آمريکا از ارائه وام يا اعتبار به اين اشخاص
۲- ممنوعيت هرگونه نقل و انتقال ارزی اين اشخاص با آمريکا
۳- ممنوعيت نقل و انتقال هرگونه اعتبار يا پول بين مؤسسات مالی يا از طريق آنها يا به هريک از مؤسسات مالی آمريکا با اين اشخاص
۴- انسداد همه داراییها و منافع اين اشخاص در آمريکا
۵- ممنوعيت همکاری سرمايه گذاری در خريد مبالغ قابل توجهی از اوراق سهام يا اوراق قرضه اين اشخاص
۶- ممنوعيت يا محدوديت واردات کالا، فناوری و خدمات، مستقيم و غيرمستقيم از اين اشخاص به آمريکا
۷- اعمال تحریمهای خاص عليه مدير يا مديران اجرايی که با اشخاص تحت تحريم همکاری کنند.
خبر دوم: از قول نشریه پارسی زبان العالم، آغاز عملیات گسترده نظامی اردوی عرب سوریه و آزاد سازی ۲۱۷ شهر و محله از تصرف داعش و دولت نامنهاد اسلامی است. بلافاصله پس از آزاد سازی آن شهرها، عملیات کمک رسانی روسها به مردم جنگ دیده آغاز شده است. نیروهای نظامی روسیه در سوریه ادعا کردهاند که باوجود شکستهای فاحش داعش و دولت اسلامی در سوریه، از مرزهای ترکیه حمایت بیدریغ نظامی و لوژیستیکی از جنگجویان ادامه دارد.
خبر سوم: گزارشهای از جنگ بیمفهوم و تجاوز کارانه عربستان سعودی بالای کشور از لحاظ اقتصادی ضعیف یمن میرسد که هر روز با بمباران مردم غیرنظامی، جنایت میآفریند. به گزارش پایگاه خبری شبکه العالم، به نقل از خبرگزاری "سبأ" یک مقام نظامی یمنی گفت: در این حملات اردوگاه فرماندهی منطقه سوم و اردوگاه الماس در منطقه جدعان و قصر جمهوری در شهر مأرب با موشکهای کاتیوشا مورد حمله قرار گرفت. وی افزود: در این حملات موشکی، دهها تن از مزدوران سعودی در شهر ذباب استان تعز کشته و یا زخمی شدند. تلفات مزدوران سعودی: ۳۰ کشته و زخمی.
این مقام نظامی در گفتوگو با خبرگزاری سبأ خاطرنشان کرد، در این عملیات واحدهای اردو و کمیتههای مردمی، مراکز تجمع مزدوران سعودی را هدف قراردادند که 10 تن از شبه نظامیان مزدور سعودی کشته و ۲۰ تن دیگر نیز زخمی شدند و همچنین سه واسطه نظامی آنان منهدم شد.
وی بر ادامه حمله به گروههای مسلح و مزدوران تروریست تا پاکسازی یمن از مهاجمان و مزدوران تأکید کرد.
خبر چهارم: شام روز جمعه ۱۵ جنوری سال روان ۲۰۱۶، در بورکینا فاسو، همسایه جنوبی کشور مالی در شمال غرب قاره آفریقا، دولت اسلامی و القاعده به دو حمله کشنده در یک مهمانخانه در پایتخت (واگادوگو) دست زد که باعث قتل ۲۸ تن و زخمی شدن ۵۶ تن دیگر گردید. این مهمانخانه با موجودیت خارجیان شهرت دارد. شش تن از کشته شده گان شهروندان کانادا بودند، پنج شهروند بورکینا فاسو، دو تن شهروندان فرانسه، دو تن شهروندان سویس، یک شهروند هالندی و یک مسیونر آمریکایی. در همجواری این کشور، کشور آفریقایی مالی قرار دارد که نیروهای نظامی فرانسه از ماهها پیش در آنجا حضور دارند و زیر نام مبارزه با تروریستان اسلامی حضور خویش را مشروعیت میبخشند. عملیات نظامی فرانسه در مالی، تا کشور بورکینا فاسو نیز رسیده است.
خبر پنجم: گیر و گرفت های سیاسی در ترکیه اکنون منجر به زندانی ساختن ۱۲ تن از استادان دانشگاهها به اتهام امضای تقبیح نامه سیاست دولت بر ضد کردها گردیده است. رییس جمهور اردوغان به سیاست سرکوب مخالفین خود پرداخته است که دوران هیتلر و در کشور ما حفیظ الله امین را به یاد میآورد. در سرتاسر جهان ۱۲۰۰ تن اساتید دانشگاهی از ۸۹ دانشگاه، به شمول نوام چامسکی، داوید هاروی و امانوئل والرشتاین اعلامیهیی زیر نام «ما نه میخواهیم بخشی از این جنایت باشیم» را امضا کردند. این خبر را خبرگزاری دولتی بنام آژانس انادولو افشا کرد. در این اعلامیه از مقامهای آنقره خواسته شده است تا عملیات نظامی علیه مردم کردتبار در جنوب شرق ترکیه و جنگ در مقابل مردم خویش را بلافاصله باید توقف دهند. آنها تذکر دادهاند که مسئولیت این جنگ خود پرداخته بدوش اردوغان میباشد. صدراعظم داود اوغلو بر ضد امضا کننده گان خطابه نموده است.
و اما در وطن ما چی میگذرد؟
شنیدم که آمریکا ۴ بال طیارههای باقی مانده از جنگ دوم را به اردوی افغانستان کمک کرده و تسلیم داده است. برخیها آن را زنبورک خواندهاند. در برابر جیتهای جنگی اف هژده پاکستانی، «جت» های پروانه دار آمریکایی فقط بهمنظور تمسخر افغانها میباشد و تعبیر دیگری ندارد.