حکومت دینی و دین حکومتی ساختار های ایدیولوژیک اند، با خشونت و دگرگونی ناپذیری تاریخی تحمیل میشوند. گزار از این وضعیت بایست گسست از تاریخ، سُنّت و باور ها باشد.

شالودهء این بحث بر  بررسی ایدیولوژی و فرهنگ استوار است. در نوشتار های فیسبوکی نمیشود به آن پرداخت. اما میتوان ساختار ایدیولوژی و دین را چنین بیان کرد: هر ایدیولوژی و دینی یک متن یا کتاب اساسی دارد، یک دستگاه اداره دارد، دارای رهبر است و مناسک ویژهء خود را دارد. مهدی خلجی، پژوهشگر دین و فلسفه میگوید که امروزه در ایدیولوژی اسلامی یک ازدواج میان تکنولوژی و جهالت سنتی به میان آمده است. این مفهوم "سنتی" جدا از سنت پنداشته میشود. سنت در رابطه با تجدد تعریف میشود، اما سنتی به معنای عقب گرایی و زنده کردن شیوه های زنده گی بدوی و مقاومت در برابر تکامل اجتماعیست. ازدواج جهالت سنتی و تکنولوژی را میتوان با بعد سوم آن یعنی سرمایهء جهانی هم بسط داد، جایی که روند کارکرد سرمایه به چگونه گی شیوهء زنده گی زیر اسارت جهالت سنتی نگاه نمیکند و به خاطر ارزشهای بشری از همکاری با جهالت سنتی شرم ندارد. جهالت سنتی برای پیشبرد و تحکیم سیاستهای خود، تا میتواند از تکنولوژی پیشرفته استفاده میکند.

مثالهای زیرین برای نشان دادن مشابهت ها در عملکرد ایدیولوژیک در کشور های مختلف از لحاظ سطح رشد اقتصادی و فرهنگی است. درربرخی از کشور های اسلامی که ساختار سیاسی مدرن هم دارند، عملکرد جهالت سنتی هر چند مخالف اصول قانون و قضا باشد، بر اساس قانون جهالت انجام میشود و ساختار حقوقی و قضایی آن اعمال را منع و کنترول نمیکند؛ مثال این عملکرد تکه و پاره کردن شهروندان در ملاء عام در پاکستان است که به تهمتِ اهانت به مقدسات گرفتار میشوند.

1. امر بالمعروف و النهی عن المنکر

هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان در دیدار با همه والی‌های کشور در باره حکومتداری خوب اسلامی» صحبت کرد.

خلاصه‌ای از گفته‌های او را ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان امروز (۳۰ اسد/مرداد) در ایکس نشر کرد.

رهبر طالبان در این دیدار بر «اجرای قانون شریعت» تاکید کرده و از والیان خواسته که به کسی اجازه انجام «کارهای غیرشرعی» ندهند و «احکام الهی را زنده» کنند.

رهبر طالبان همچنین از والیان خواست: «به تربیت نسل جوان توجه خاصی کنید و نسلی با روحیهٔ اسلامی تربیت نمایید

حکومت طالبان هزاران «مدرسه جهادی» در تمام ولایت‌های افغانستان ایجاد کرده است.

واکاوی فرمان «آتش به اختیار» {این یادداشت ها را میتوان با کلیدواژه ها در اینترنت یافت.}

رهبر انقلاب در دیدار رمضانی با دانشجویان آن‌ها را به تلاش جدی و همه‌جانبه برای غلبه دادن گفتمان انقلاب در دانشگاه توصیه نمودند. ایشان در ضمن این بحث فرمودند: «من به همه‌ی آن هسته‌های فکری و عملیِ جهادی، فکری، فرهنگی در سرتاسر کشور مرتّباً میگویم: هرکدام کار کنید؛ مستقل و به‌قول میدان جنگ، آتش‌به‌اختیار

این فرمان رهبر انقلاب با واکنش‌های گسترده و متفاوتی روبه‌رو شده است. از این رو پایگاه اطلاع‌رسانی KHAMENEI.IR در یادداشت زیر به واکاوی این سخن رهبر انقلاب، بر اساس اندیشه و اصول حضرت امام خمینی (رحمه‌الله) و بیانات رهبر انقلاب در این باره پرداخته است.

فکر و عملِ توأمان افسران جنگ نرم

وقتی درباره‌ی وضعیت «آتش به اختیار» سخن می‌گوییم، باید بدانیم که این فرمان ناظر به چه کسی صادر شده است؟ مخاطبِ صریحِ این کلام کیست؟

بر اساس اندیشه‌ی حضرت امام خمینی رحمه‌الله و حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، وقتی از مأموریت‌های نظام اسلامی سخن می‌گوییم به تعبیر مشترک کلیدی و مهمی می‌رسیم با عنوان «فتح‌الفتوح انقلاب اسلامی»: «امام‌ بزرگوار ما در یک حادثه‌ى مهم جنگى در قضیه‌ى یک عملیات که پیروزى‌اى به دست رزمندگان آمده بود، یک پیامى دادند؛ در آن پیام این نکته وجود داشت که فتح‌الفتوح انقلاب اسلامى، تربیت این جوانهاست

امروز این جوانان تربیت‌شده، این «جوان‌های دانشجو و افسران جوان جنگ نرم»، در شرایطی که «جمهوری اسلامی و نظام اسلامی با یک جنگ عظیمی -جنگ نرم- مواجه است» باید به میدان بیایند

دشمن به سراغ سنگرهای معنوی می‌آید

در بحث فرمان «آتش به اختیار به جوانان و افسران جنگ نرم» نکته‌ی دوم این است که باید توجه کنیم این فرمان در چه فضای کلّی و شرایطی مطرح شده است؟ به تعبیر رهبر انقلاب: «جنگی که وجود دارد، از جنگ نظامی اگر خطرش بیشتر نباشد، کمتر نیست... در جنگ روانی و آنچه که امروز به او جنگ نرم گفته میشود در دنیا، دشمن به سراغ سنگرهای معنوی می‌آید که آن‌ها را منهدم کند؛ به سراغ ایمان‌ها، معرفت‌ها، عزم‌ها، پایه‌‌ها و ارکان اساسی یک نظام و یک کشور؛ دشمن به سراغ این‌ها می‌آید که این‌ها را منهدم بکند

پس فضای عملیات و عرصه‌ی مورد نظر، عرصه‌ی جنگ نرم و عقیدتی و فکری است.

معتقد به تربیت اسلامی و حامی حجاب

[در بارهء وزیر آموزش و پرورش در کابینهء پزشکیان]

آقای کاظمی که پیشتر مدیرکل آموزش و پرورش استان خراسان رضوی بوده و همچنین عضو هیات علمی دانشگاه فرهنگیان است، در دوران ریاست جمهوری حسن روحانی به مقام‌هایی در سطوح بالای وزارت آموزش و پرورش رسید.

او زمانی که معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش بود، در پیامی به مناسبت سالروز تاسیس سازمان دانش‌آموزی، خواستار تقویت «تعلیم و تربیت اسلامی دانش‌آموزان» شد.

در این چارچوب، بر سیاست‌هایی چون اعمال حجاب اجباری در میان دانش‌آموزان تاکید کرده، به طوری که در بهمن ۱۳۹۸ گفت: «باید باور قلبی و دینی دانش‌آموزان به حجاب و عفاف عمیق‌تر شود

آقای کاظمی وقتی معاون پرورشی وزارت آمورش و پرورش بود، از راه‌اندازی «نرم‌افزار حجاب»، تربیت مامورانی برای اعمال حجاب، برگزاری جشنواره‌هایی مرتبط با حجاب و گنجاندن محتواهایی درباره حجاب در کتاب‌های درسی خبر داد… و گفت: «تقویت حجاب و عفاف، انتقال ارزش‌های دفاع مقدس و ده‌ها

علیرضا کاظمی همچنین مروج تبلیغات جمهوری اسلامی در زمینه مراسم حکومتی «راهپیمایی اربعین» است.

جمهوری اسلامی در سال‌های اخیر تبلیغات گسترده‌ای را برای این مراسم به راه انداخته و از آن به عنوان قدرت‌نمایی در منطقه استفاده کرده است.

کاظمی در زمانی که معاون پرورشی وزارت آموزش و پرورش بود اعلام کرد که غیبت دانش‌آموزان و معلمانی که به راهپیمایی سالانه اربعین می‌روند موجه خواهد بود.

او همچنین در این مقام، از آموزش هشت هزار معلم ابتدایی برای اقامه «نماز با کیفیت» در مدارس خبر داد.

[ببینید: سایت بی بی سی فارسی در زمینه وزیران کابینه پزشکیان]

پایان بخش نخست

 

[یک زن اندونیزیایی در محکمه شریعت به خاطر ایستادن کنار دوستش به تقبل حد شرعی محکوم است.])