منابع خبری عراق از خروج نیروهای فرانسوی از خاک آن کشور و همچنان از ائتلاف بینالمللی علیه داعش به رهبری ایالات متحده، خبر میدهند. سخنگوی جنرال عبدالکریم خلف قومندان عمومی نیروهای مسلح عراق ضمن تأیید از این خبر گفته است که خروج نیروهای فرانسه از کشور و از ائتلاف بینالمللی طی تفاهم رسمی با بغداد صورت گرفته است. فرانسه یکی از اعضای کلیدی ائتلاف بینالمللی به رهبری ایالات متحده بود که حدود پنج سال پیش به کمک نیروهای نظامی عراق در جنگ علیه داعش، نیرو و مشاورین نظامی اعزام نمود.
همچنان گزارشها میرسانند که نیروهای امریکایی و نیروهای ائتلاف بینالمللی بعضی از پایگاههای نظامی را به نیروهای عراقی تسلیم نمودهاند. البته نیروهای امریکایی پس از بالاگرفتن جنجالها میان عراق و ائتلاف بینالمللی بر سر حملههای اخیر نیروهای هوایی امریکا از پایگاه هوایی القایم خارج شدهاند. نیروهای هوایی ایالات متحده در جواب حملۀ راکتی گروههای ضد امریکایی که باعث کشته شدن دو سرباز امریکایی و یک سرباز انگلیسی شد، طی حملۀ هوایی 5 سرباز عراقی را شهید و 12 سرباز عراقی را زخمی نمودند. این مسئله باعث شد تا پایگاه القایم واقع ولایت الانبار را به نیروهای عراق تسلیم و از آنجا خروج نمایند. همچنان نیروهای ائتلاف بینالمللی به رهبری ایالات متحده پایگاه القیاره واقع شمال عراق را نیز پس از حملات راکتی نیروهای ضد امریکایی ترک و به نیروهای عراق تسلیم نمودهاند.
ماه گذشته یکی از مراکز خبری و تحلیلی بنام Middle East Eye گزارش داده بود که نیروهای ایالات متحده پس از تصمیم پارلمان عراق در ماه حنوری در مورد خروج نیروهای خارجی از کشور، با بغداد روی برنامۀ خروج قسمی و قدم به قدم به تفاهم رسیده است. نیروهای ایالات متحده و ائتلاف بینالمللی تا حالا از پایگاههای کوچک و فرعی خروج نمودهاند، اما در مورد پایگاه هوایی بزرگ عین الاسد تا حالا چیزی گفته نشده است. به گمان اغلب که نیروهای امریکایی این پایگاه را نمیخواهند رها کنند. دونالد ترامپ قبلاً گفته بود که خروج کلی یعنی خروج از این پایگاه تنها در بدل پرداخت قیمت آن و آغاز تحریمهای قوی بالای بغداد صورت خواهد گرفت.
تجارب عراق نشان داده است که نیروهای خارجی مخصوصاً نیروهای ایالات متحده دیگر از رویارویی با تهدیدها در کشورهای همچو عراق، افغانستان، سوریه و لیبیا خسته شدهاند و به خروج آهسته آهسته و قدم به قدم از کشورهای جنگ زده رو آوردهاند. شیوۀ خروج قدم به قدم و آهسته آهسته گزینۀ است که ایالات متحده پس از درس گیری از جنگهای ویتنام و سقوط پرستیژ بینالمللیاش ناشی از فرار ویتنام، روی دست گرفته است تا به جهان نشان دهد که فرار ننموده بل خروج صلح آمیز و خوش به رضا نموده است. قابل ذکر است که این استراتیژی خروج قدم به قدم قبل از ایالات متحده، توسط شوروی وقت در افغانستان بکار گرفته شده است. همه به یاد داریم که جنرال گروموف، قومندان فرقه چهلم اردوی شوروی بهعنوان آخرین سرباز شوروی، پای پیاده و به فکر آرام و با گامهای استوار از افغانستان خارج شد. کمره فلمبرداری که او را از عقب ثبت کرده هم نشان دهندۀ آن بود که عقب جبهۀ شوروی در افغانستان پاک و نیروهای شوروی در حال فرار نه بل خروج آرام و بدون هراس مینماید.
علی سمیع
نامزد دوکتورای اقتصاد جهانی
پوداپست – هنگری