پروسه انتخابات رياست جمهوری، مذاکرات صلح دوحه، تنش های منطقوی بخصوص ميان ایران و امریکا و تاثير گذاری آن بر روند جنگ و صلح افغانستان.

 

انتخابات رياست جمهورى افغانستان چهارمین انتخابات ریاست‌جمهوری در افغانستان است که در ۶ میزان ۱۳۹۸ برگزار شد. تاریخ برگزاری این انتخابات چندین بار تغییر کرد. قرار بود که انتخابات ریاست‌جمهوری همزمان با انتخابات مجلس نمایندگان در حوزه ولايت غزنى و انتخابات شورا هاى ولايتى افغانستان برگزار شود اما بعدها کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان اعلام کرد که فقط قادر به برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری است برای این انتخابات ۱۴۹ میلیون دلار بودجه تعیین شده‌است. در این انتخابات ۱۸ تن خود را به عنوان نامزد ثبت نام کردند که در روزهای بعد ۵ تن از نامزدها از ادامه حضور در کارزارهای انتخاباتی کنار رفتند و انتخابات با حضور ۱۳ نامزد برگزار شد.

 

برجسته ترین نامزادان تیم ثبات و همکاری به ریاست داکتر عبد الله عبدالله تیم دولتی ساز به ریاست داکتر محمد اشرف غنی تیم امنیت و عدالت به ریاست رحمت الله نبیل و صلح و عدالت به ریاست گلبدین حکمتیار بود.

 

پروسه انتخابات ریاست جمهوری مانند امتحان پارلمانی با چالش دست گریبان بود که تا بحال بیشتر از چهار ماه مى گذرد نتایج نهایی اعلان نشده است و مردم هم بی صبرانه در انتظار اعلان نتایج شفاف انتخابات است.

 

مسله جنگ و صلح افغانستان در حالیکه تمام مردم افغانستان و جوانب درگیر جنگ متعقد به تامین صلح استند نهمین بار مذاکرات صلح از جانب نماینده ویژه امریکا محترم زلمی خلیل زاد با تحریک طالبان با میزبانی کشور های خارجی در دوحه برگذار شد نتایج مطلوب به دست نیامده است ولی زلمی خلیل زاد نماینده ویژه امریکا در تویتر خود نوشته بود که افغانستان در راستا یک گفتگوی که تامین صلح با عزت و دوامدار در وجود یک حکومت مقتدر که امریکا و متحدین شان هم از حملات تروریستی ‌درامان خواهد بود

 

دو نالد ترامپ كه خواهان تامين صلح و ختم جنگ ١٨ساله در افغانستان است تا براى انتخابات ٢٠٢٠ سياست خارجى امريكا موفقيتى را به نمايش بگذارد و ١٣ هزار سرباز امريكايى را از افغانستان بكشور بر گرداند ولى طالبان حكومت را دست نشانده امريكا دانسته از مذاكرات صلح با دولت خود دارى مى نمايد طالبان كه هر روز هم در جنگ هاى داخلى مردمان بى گناه را به قتل مى رساند در صدد ادامه پروسه مذاكرات صلح با امريكا استند نه با حكومت افغانستان

 

تنش های اخیر امریکا و ایران با کشته شدن قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس پاسداران توسط امریکا که به دستور ریس جمهور ترامپ و فرماندهی مستقیم نظامی امریکا صورت گرفت مشکلات ایران و امریکا را بیشتر ساخت و برای منطقه هراس از جنگ و نا امنی را بوجود آورده است بخصوص حملات انتقام جویانه سپاه پاسداران به قطعات نظامی امریکا مستقر در عراق که تلفات جانی و خسارات مالی را در قبال خود داشت ولی از جانب امریکا تائيد نگردید

 

در هفته اول عزا داری ایرانیان بخاطر کشته شدن و اجرای مراسم به خاک سپاری قاسم سلیمانی سقوط یک پروند هواپیمایی بوئینگ ٧٣٧ متعلق به اوکرائین در ایران که ۱۷۶ سر نشین اش که بیشترین ایرانیان دو تابعیت بودند و ده تن افغانستانی هم شامل این کشته شده گان استند که يكى از مسایل داغ روز منطقه و جهان بود و نفرت و انزجار مردم ایران را در برابر حکومت اسلامی ایران بیشتر ساخت. دولت ايران كه نخست از سقوط دادن اين هوا پيما با دروغ پردازى ها تفرعه مى رفت ولى بعد از تحقيقات كشور هاى ديگر و برسى حمايت كننده گان فضاى جهان معلوم شد كه هوا پيما از جانب سپاه پاسداران با شليك راكت ها سقوط داده شده است كه در اين رابطه نشست نماينده گان كشور هاى فرانسه، انگلستان، اوكرائين و افغانستان در لندن اوكرائين را موظف به غرامات و حمايت از خانواده هاى جان بأخته گان نمودند.

 

بحث بيشتر را در يوتيوپ دريچه بهار برنامه چهاردهم گفتمان دنبال نمايد.

 

زرغونه ولى جرمنى مورخ 11.02.2020

 

امروز صلح نیاز مردم ماست!

 

نیاز صلح، از نفرت جنگ برجسته می‌شود. خوشبختانه اکنون همه طرف‌ها در داخل افغانستان، به شمول تحریک طالبان به این نتیجه رسیده‌اند که بحران افغانستان از طریق جنگ پایان نمی‌یابد.

 

پایان هر جنگ، صلح است.

 

گروه‌های سیاسی-قومی افغانستان تا زمانی که سر یک سلسله اصول اساسی به تفاهم نرسند، جنگ در افغانستان ادامه پیدا می‌کند. از جانب دیگر روشن است که تداوم جنگ، هر آنچه را که تا هنوز از دارایی‌های مادی و معنوی کشور بازمانده است نیز به خاکستر تبدیل می‌کند. ازاین‌جهت احزاب سیاسی و تمام جهات در گیر جنگ به‌عنوان یکی از مسئولیت‌های اساسی خویش، در مورد رسیدن به صلح را باید در خط سرخ کار شان قرار دهند

 

موضوع بحث امروز اختلافات دیدگاه میان کابل واشنگتن روی محور جنگ و صلح و تعیین هیت های متضاد و پراگنده می باشد که هر دوجانب نماینده از جانب ایالات متحده امریکا زلمی خلیل زاد و از جانب افغانستان بورد بزرگ مشورتی درون حکومتی متشکل از چهره ها و فیگور های جریان ها و احزاب سیاسی که همواره در حوزه قدرت با ریس جمهور اختلاف داشتند و مطابق تحلیل آگاهان سیاسی این تضاد ها با فشار های بیرونی و قدرت نمای طالبان از یک جانب و دیدگاه متضاد هیت صلح بالای روند دولتی ناکام افغانستان و انتخابات ریاست جمهوری ۹۸ و تعیین سر نوشت حکومت آینده افغانستان از سوی دیگر سوالات متحدد را پیشروی مردم افغانستان قرار داده است که آیا انتخابات ریاست جمهوری به موقع شفاف برگزار خواهد شد؟

 

آیا در ترکیب حکومت آینده طالبان نقش خواهد داشت؟

 

آیا واقعا صلح در افغانستان تامین خواهد شد؟

 

این سوالات را می توان با تشکیل اجماع ملی و مشارکت تمام طرفین جنگ بوجود آورد که در این عرصه همینطور که جنگ چهار دهه ادامه یافته است پروسه تامین صلح پایدار در افغانستان هم زمان گیر است و نیاز به

 

جنبش های خود جوش مردمی و مشارکت ها و جرگه های قومی و اتفاق و همبستگى مردم ما دارد.

 

كه ما شايد پيشرفت هاى اخير صلح در دوحه با طرفين مذاكره كننده استيم و توافقات كاهش خشونت، اتش بس يك هفته را در كشور كه از دستاورد هاى اين پروسه است نمى توان چشم پوشى كرد.

 

زرغونه ولی جرمنی 18.05.2018