وطنم
در سایهی پرچم تو تصویر میشوم
با واژههای نام تو تعبیر میشوم
بر یاد تو در سردی و سوکت این شهر
قطرهقطره خون شده و پیر میشوم.
تذکر ضروری!
میخواستم به عرض برسانم-من هیچگونه نسبت قومی، سیاسی، حزبی، نژادی و وابستگی اقتصادی و خویشاوندی با ستر جنرال عبدالرشید دوستم ندارم و هیچ زمانی در جنبش و شمال افغانستان نیز اجرایی وظیفه نکردهام و چند باری جستهوگریخته ملاقاتهای پیرامون کتاب تاریخم که عنقریب به پایان میرسد با جنرال دوستم داشتهام و خواستم پیرامون حوادث سیاسی و نظامی افغانستان منحیث یک شخصیت مطرح چیزهای از موصوف بشنوم و آنهم گاهی گاهی نسبت اختلال اطرافیان قدیمی جنرال دوستم به مشکل مواجه میگردید و آنان چنان برداشت نموده بودند که گویا در موقف آنان و یا کرسیشان را میگیرم. یکی دو باری جنرال تقاضا داشتند تا در صفوف جنبش بپیوندم و احترامانه معذورت خواستم. شاید خیلیها فکر کنند که چرا از وی حمایت نمودهام. باید گفت نه تنها حمایت نکردهام بلکه حقایقی است که بهمثابه یک روشنفکر باید مطرح کرد و نوشت.
چند ارزشمندی که در وجود جنرال و کارکردهایش و صحبتهای سریع که با موصوف داشتم و حوصله مندی وبیان حقایق از زبان وی، صداقت وصممیت درگفتاروکردارش باعث شد تاحقایق های رادردیدگاه هاقراربدهم.
جنرال دوستم ازیک روستایی دورافتیده کشوروازیک کارگرساده تااینجا پیش آمد که این خود نبوغ وترزشمندی ویرا ثابت می سازد واین کاریست بی نهایت مشکل وارزشمند.
جنرال دوستم شخصیتی شد که بی باکانه وصداقتمندانه دردها، خواستها، غم واندوه مردمش رامردانه انعکاس داد ودرین مسیرکوچکترین غفلت هم نکرد. درزمان اقتدارش درشمال صدها روشنفکراین وطن را ازاقوام مختلف ازچنگال بنیاد گرایان تنطیمی نجات وآنانکه علاقمند به بیرون شدن ازکشوربودند زمینه رابرایشان مساعد وآنانیکه مایل به کاربودند به وظیفه گماشت. امامتاسفانه هیچگاهی (بدون ازسترجنرال نبی عظیمی) کسی ازین خدمات جنرال یادآوری وسپاس نکردند وبه قول اندیشمند بزرگ، عادتهای ارتجاعی دربعضی ها زبانه می کشد.
وچیزهای زیادی که درینجا لازم نیست بنویسم. بادرودهای گرم.
دوستم خاری درکنارغنی؟
جنرال دوستم مرد قدرتمند، دو سال و اندی قبل به تیم اشرف غنی پیوست تا با پیوستن خود بتواند منافع مردم ازبک را تامین کند. پیروزی اشرف غنی به قدرت رسیدن جنرال دوستم به عنوان مرد شماره دوم قدرت در افغانستان امری آسانی نبود که از سوی همه از جمله چهره های معلوم الحال در کنار اشرف غنی پذیرفته شود.
برخی با هویت های مجهول وراستگرا برخی نیز باپیشنه ای تنظیمی وعده با هویت طالبی نمی خواستند که جنرال دوستم در کنار غنی دارای چنان جایگاه رفیع و نیرومندی باشد. این بدبینی این زمینه را فراهم ساخت که دوستم در دو سال معاونت اول رئیس جمهور جایگاه قانونی خود را در حکومت اشرف غنی احراز نکند.
چرا دوستم مرد شماره دوم نشد؟
بر اساس قانون اساسی، بعد از رئیس جمهور، معاون اول او صاحب صلاحیت های ریاست جمهوری می شود، اما با سفرهای مکرر رئیس جمهور، مرد شماره دو حکومت، این صلاحیت را بدست نیاورد که به جای اشرف غنی تکیه زند و صلاحیت های قانونی خود را احراز کند؛ یعنی اشرف غنی و تیم او این صلاحیت قانونی را از او دریغ داشتند.
سرانجام جنرال دوستم لب به شکایت گشود و در یک سخنرانی که بعد از برگشت از عملیات علیه طالبان، در جمع فرماندهان و هواداران خود، ریاست جمهور را قوم گرا خواند و گفت: اگر حنیف اتمر مشاور امنیت ملی او و معصوم استانکزی اگربگوید که شیرسیاه است اشرف غنی نیز قبول می کند!
دوستم دردوسال اداره غنی
دوستم در روزهای نخست رسیدن به قدرت در کابل با جامعه مدنی همگام شد، ورزشکاران را ستود، با نیروهای امنیتی همدردی کرد، طرحهای برای بهبود اوضاع عمومی ارائه داد و یک چهره معتدل از خود ارائه داد و برای باز کردن فصل دولتمداری آمادگی گرفت؛ اما اوکه خود را رهبر بلامنازع ازبکهای افغانستان میداند و میان همتبارانش محبوبیت هم دارد، رفته رفته به حاشیه رفت، از نداشتن اختیارات لازم در دولت و سهم کمتر از قدرت شکایت کرد و حتی گزارش شد که آمریکا برای انجام یک سفر رسمی به او ویزه نداد.
درعوض دوستم برای سرکوب مخالفان مسلح در ولایتهای شمالی که پایگاه سنتی قدرت او است، فعال شد، به روسیه سفر کرد و سپس از مسکو درخواست کمک نظامی برای افغانستان مطرح کرد.
کمین برجنرال دوستم
جنرال دوستم درهنگام واکنش شان در مورد توطیه قتل نافرجام شان درغورماچ که باعث کشته شدن بهترین افراد با اعتمادش شد وعده کرده بود، کسانیکه توسط شورای امنیت درطراحی ترور وی دست داشته است را بزودی شناسایی کرده و به سزای عمل شان خواهد رساند. یک منبع موثق گفته است که جنرال دوستم احمد ایشچی والی سابق جوزجان را به اتهام دست داشتن و همکاری با اتمر و استانکزی در توطیه قتل نافرجامش درغورماچ می دانست.
اختلاف غنی ودوستم
نماینده جنرال دوستم میگوید: اختلافات جنرال دوستم و رییسجمهور هنوز پابرجاست، اما تماسهایی میان رییسجمهور و معاون اولش در این روزها برقرار شده است. رییسجمهور از جنرال دوستم در این تماسها خواسته تا حامی نظام باشد، ما حامی نظام هستیم، اما خواستار اصلاحات و آوردن امنیت استیم. پیشرفتهای کوچکی در گفتگوهای رییسجمهور و معاون اول به میان آمده، اما اصلاحات، برنامههای امنیتی در آجندای ریاستجمهوری نیست، اما میگوید، باید نظرهای معاون اول، در کارهای حکومتی مدنظر گرفته شود، اصلاحات به میان بیاید و عدالت حاکم شود. یک بخش اقوام در حاشیه قرار داده شده، ما خواهان توازنیم و برای همین میخواهیم تعادل و توازن برقرار شود.
سناریوی که برضد جنرال دوستم شکل گرفت
سخنان سریع جنرال دوستم گرچه با واکنش صریح از سوی حکومت و شخص اشرف غنی مواجه نشد، اما به نظر میرسد که کینه این سخنان در دل اشرف غنی و تیم او نشست و تیم اشرف غنی مترصد فرصت ماندند تا ابهت و شخصیت جنرال را خرد کنند و کینه های خود را نسبت به او فرو بنشانند. ماجرای احمد ایشچی بهترین زمینه را برای حکومت و تیم او از یک طرف و برخی منابع غربی که روسیه را رقیب جدی خود می انگارند از سوی دیگر به وجود آورد.
به قول معروف چاقوی حکومت از یک طرف و منابع غربی از سوی دیگر دسته پیدا کرد تا به قطع ریشه های دوستم بپردازند. تلویزیون طلوع، که عنوان یک رسانه ی پروژه ای نام گرفته و در بدل پول هر تبلیغ غیر اخلاقی را مرتکب می شود، این پروژه را روی دست گرفت؛ و باعث شد که احمد ایشچی با مظلوم نمایی به کابل بیاید و اتهام نزدیکی او به طالبان به فراموشی سپرده شود و یک چهره معصوم و بی گناهی از او ترسیم گردد.
هم جناح هایی از حکومت در رثای او گریه کنند همه رسانه های غربی اشک تمساح بریزند!
تلویزیون طلوع گام های دیگری برداشت واعلام کرد که ایشچی برای معاینه به بگرام می رود تا تجاوز دوستم بر او آشکار و مشخص شود، کسانی که این معاینه را انجام می دهند نیروهای امریکایی مستقر در بگرام هستند.
بنابراین در این سناریو تلویزیون طلوع، مقام های حکومت و مقام های خارجی در صف واحد قرار گرفته هر کس بر اساس منافع خود تلاش می ورزند. تلویزیون طلوع به پوشش رسانه ای این پروژه پرداخته و توسط این دو نیرو پشتیبانی لوژیستکی می شود.
چرا جنرال دوستم دیداربا غنی را نپذیرفت؟
جنرال دوستم معاون اول ریاست جمهوری دیدار با غنی را نپذیرفت.
این در حالی است که هیئت حل اختلاف جنرال دوستم با رئیس جمهور غنی هیچ پیشرفتی در این زمینه نداشته است زیرا حکومت وحدت ملی شرایط دوستم را نمیپذیرد. برخی از منابع آگاه مدعی هستند که اشرف غنی رئیس جمهور در بازدیدش از ولایت بلخ خواستار دیدار با جنرال دوستم شده بود اما وی این دیدار را نپذیرفته است.
سخنگوی حزب «جنبش اسلامی» پیش از این نیز اعلام کرده بود تا زمانی که اشرف غنی خواستههای معاون اول را نپذیرد، جنرال دوستم از بازگشت به کابل و دیدار با رئیس جمهور خودداری خواهد کرد. تعدیل قانون اساسی، برگزاری لویه جرگه، تغییر نظام از ریاستی به صدارتی و تقسیم عادلانه قدرت از خواستهای مهم معاون اول رئیسجمهور غنی هستند. جنرال دوستم چندی قبل کمیسیونی را موظف کرده بود که تظاهرات ۱۰ هزار نفری راهاندازی کند اما ظاهرا پس از تماس تلفونی اشرف غنی از برگزاری تظاهرات منصرف شد.
وی پس ازعقبنشینی از درگیریهای ولایت فاریاب برخی از مقامات دولتی را به کارشکنی متهم کرده بود.
دوستم همچنین مسوولین حکومت را قومگرا خوانده بود و از مردم خواسته بود که آرای خودشان را از آنها پس بگیرند.
معاون اول رئیسجمهور همچنین حنیف اتمر، مشاور امنیت ملی و معصوم ستانکزی رئیس اداره امنیت ملی را مسئول حمله به کاروان نظامی خود و حمایت از طالبان متهم کرده بود.
اگرجنرال دوستم برود چه می شود؟
پروژه مقابله با روسیه از اهمیت بسیاری برخورداراست، برای حکومت افغانستان می تواند سودمند باشد؛ زیرا دوستم تنها کسی است که ازبک ها را توانسته است به گرد خود فراهم آورد. رفتن دوستم یا بد نامی او سبب پراکندگی ازبک ها می شود، دیگرکسی که به عنوان حقوق اقلیت ازبک بتواند قد علم کند.
برای خارجی ها نیز این پروژه سود بخش است؛ زیرا مستقر کردن نیروهای تروریستی در مرزهای روسیه و درگیر کردن آن کشور با تروریزم می تواند سبب کندی عمل روسیه در سوریه باشد که دست غربی ها را در شکل دادن آینده سوریه بازتر می کند.
آسیای مرکزی وتضعیف جنرال دوستم
بعد از این طالبان به عنوان اهرم فشار علیه روسیه نمی تواند به کار بسته شوند. حال باید نیروی دیگری در مرزهای روسیه و در شمال افغانستان حضور یابد تا علیه روس ها داخل عمل شود و بر آن کشور فشار وارد آورد.
اما تروریزم با حضور دوستم در شمال کشور، محال است که بتواند جایگاهی برای خود بیابد. باید دوستم حذف شود یا چنان تضعیف گردد که نتواند مانع حضور تروریزم در شمال گردد.
اگرخارجیها با طیارات بدون پیلوت به دوستم حمله کند، او را ساقط نمایند، ممکن است با واکنش برخی کشورهای همسایه افغانستان یا روسیه مواجه شود یا آن که قیام مردمی علیه نیروهای خارجی صورت گیرد که در این صورت ریسک برای آنان بسیار بالا می رود، ممکن است پی آمدهای ناخواسته ی زیادی برغربی ها تحمیل شود. لذا بهترین گزینه بدنام کردن دوستم و حذف او به عنوان یک ناقض حقوق بشر آسان ترین و کم مصرف ترین راهی است که در پیش گرفته شده است.
عکس العمل کشورهادرتوطئه برجنرال دوستم
ولادیمیر پوتین ریس جمهور فدراتیف روسیه "اتهامات و توطئه ها علیه جنرال دوستم هیچ بنیاد ندارد". هرگونه توطئه و فعالیت های منفی از سوی دولت افغانستان" وشرکایش به جنرال دوستم صورت بگیرد سکوت نخواهیم بود.
ریس جمهور اوزبیکستان. ریس جمهورترکمستان. ریس جمور قازاقستان "اتهامات و توطئه ها علیه جنرال دوستم بی بنیاد میداند". هرگونه توطئه و فعالیت های منفی از سوی دولت افغانستان" به جنرال دوستم صورت بگیرد سکوت نخواهیم بود " درصورت که حکومت افغانستان وشریکهایشان در عملکرد شان تجدید نظر نکند ما روابط خود را قطعه خواهم کرد. رمضان قدریف ریس جمهور چیچنستان "اتهامات و توطئه ها علیه جنرال دوستم را بی بنیاد میداند"
هرگونه توطئه و فعالیت های منفی از سوی دولت افغانستان" وشرکایش برعلیه جنرال دوستم قابل قبول نیست.
همچنان میگویند رجب طیب اردوغان در یک نامهای محرمانه به دفتر جنرال عبدالرشید دوستم نوشته است، از شنیدن خبریکه بر علیه جنرال عبدالرشید دوستم نشر شده سخت خشمگین و ناراحت شده و در این نامه نوشته، بررسی ها نشان میدهد که این اتهامات و توطئه ها هیچ بنیاد ندارد. دراخیر نوشته که هرگونه فعالیت و حرکت منفی از سوی دولت افغانستان علیه جنرال دوستم صورت گیرد ساکت نخواهد بود و عکس العمل نشان میدهد!
سخنان جنرال دوستم وبازی استخباراتی ارگ واحمد ایشچی
سخنان بی پرده وعریان جنرال دوستم علیه شورای امنیت وامنیت ملی، ادارات امنیتی واستخباراتی رابه تکاپوانداخت تاتوطئه رابرضد جنرال دوستم مدیریت نماید که قضیه ایشچی سمارق گونه سربرآورد.
عبدالرشید دوستم معاون اول رئیسجمهوری، در اظهارات اخیر خود پرده از اختلافات میان رهبران عالیرتبه حکومت در کشور پرده برداشت. وی در جمع بزرگان ولایت جوزجان گفت: شورای امنیت ملی مانع عملیاتهایی علیه شبه نظامی گری و هراسافکنی شده است. جنرال عبدالرشید دوستم در یک نشست بزرگ مسوولین حکومت را متهم به قوم گرایی کرد. وی تصریح نمود که رئیس جمهور اشرف غنی و رئیس اجرائیه عبدالله عبدالله بر اساس روابط قومی عمل می کنند و آنها از اطرافیان و اعضای تیم شان حتی اگر فاسد و بیکاره باشند حمایت می کنند.
جنرال عبدالرشید دوستم معاون اول ریاست جمهوری در تازهترین صحبتهایش با رسانهها گفته، که اگر حنیف اتمر، معصوم استانکزی و سلام رحیمی شیر را سیاه بگویند رییس جمهور هم قبول میکند. یک آدمهای که در بین اجتماع و مردم جایی ندارند. حنیف اتمر، مشاور امنیت ملی رییس جمهور، معصوم استانکزی رییس امنیت ملی و عبدالسلام رحیمی رییس اداره امور ریاست جمهوری از افراد نزدیک به اشرف غنی است.
معاون اول ریاست جمهوری گفت بود: استانکزی را به نام طالبان میشناسد. حرکتهای او را میبینیم، ما هم نگران هستیم. او از کجا چه میگیرند. مشوره میگیرند؟ چه میکند؟ به نام قاتل استاد صاحب ربانی متهم است
این سخنان ادارات امنیتی واستخباراتی رابه تکاپوانداخت تاتوطئه رابرضد جنرال دوستم مدیریت نماید که قضیه ایشچی سمارق گونه سربرآورد.
اعلامیه دفترمعاونیت اول ریاست جمهوری
از چندی بدینسو یک حرکت تخریب کارانه از جانب بعضی از حلقات مجهول بر علیه
مقام معاونیت اول ریاست جمهوری اسلامی افغانستان در جریان است. توطیه ناکام غورماچ که تا هنوز بررسی کامل نگردیده و به وضاحت
نرسیده است با ماجرای احمد ایشچی به سرحدی رسیده است که با تاسف و تعجب واکنش برخی از نهادهارا نیز بر انگیخته است.
در حالیکه نامبرده پس از دریافت معلومات توسط منابع مختلف در رابطه به تمویل مخالفین و دست
داشتن در ناامنی های پی در پی در ولایت جوزجان توسط مسولین امنیتی بازداشت گردیده بود.
با صراحت باید گفته شود موضعگیری نهادهای متذکره به قضیه ایکه تا هنوز تحت بررسی قرار دارد در
حقیقت استقلال نهادها و مقامات حکومتی را زیر سوال میبرد و معلوم است عناصر دست نشانده ای وجود دارد که ذهنیت جهانی را به این حد مخدوش میسازد. توصیه ما به آن نهادها این خواهد بود که در واکنش های خویش از عجله و پیش داوری
بپرهیزند.
هشداررهروان جنرال دوستم و حزب جنبش. م.ا.ا.
بر حکومت و ایشچی گران!
اندکترین توهین و تحقیر در باره رهبر صاحب ستر جنرال عبدالرشید دوستم معاون اول ریاست
جمهوری اسلامی افغانستان خط قرمز ماست و این معضله سیاسی میتواند حکومت را سرنگون کند...
جنرال دوستم فرا ملیتی است.
مردانه مردن بهتر است از بی آبرو و بی حیثیت زندگی کردن.
رهروان جنرال دوستم و حزب جنبش ملی اسلامی افغانستان
مشکل جنرال دوستم با ایشچی چه بود؟
به قول منابع آگاه درجوزجان ادارات امنیتی پس از دریافت معلومات توسط منابع
مختلف در رابطه به تمویل مخالفین و دست داشتن ایشچی در نا امنی های پی در پی در ولایت جوزجان، توسط مسئولین امنیتی بازداشت گردیده است.
اما دراعلامیه دفترجنرال دوستم گفته شده که بهخاطر اطمینان خاطر و رفع هرگونه نگرانی در
آستانهی افتتاح خط آهن لاجورد، تدابیر امنیتی لازم از سوی ارگانهای مربوط رویدست گرفته شده است. یاد آور می شویم که چندی پیش باتور ایشچی
پسراحمد ایشچی که به عنوان ولسوال ولسوالی آقچه ایفای وظیفه می کرد، بخاطر نگرانی های امنیتی برکنار شده بود. در این اعلامیه آمده است که فعالیت مخالفین در ولسوالی آقچه به حدی رسید که بالاخره با مداخله
مستقیم معاون اول ریاست جمهوری عملیات راهاندازی شده و این ولسوالی از سقوط نجات داده شد. در بازداشت ایشچی “هیچگونه تمایلات شخصی
از سوی هیچکسی در این خصوص در میان نبوده و امیدواریم تا مسئولین رسانهها در این گونه موارد دقت بیشتر به خرچ داده و مسایل مهم امنیتی کشور را در محراق توجه خویش قرار بدهند و اذهان عامه نیز مغشوش
نگردد.
زنگهابرای چه به صدا درآمد؟
نزدیکان دوستم میپرسند که این همه سفیران خارجی که برای ایشچی فعال شدهاند چرا در مورد بازگشت زرداد فریادی، انفجاردرتظاهرات جنبش روشنایی و اختطاف و ربوده شدن هزارهها درزابل چنین موضعگیری نکردهاند.
امریکا و متحدین شان در پی انتقال پایگاه مخالفین در شمال و تبدیل شمال به
سوریه کوچک و نا امن ساختن کشور های شوری سابق... بنابرین بزرگترین مانع در قبال این پروژه شوم جنرال دوستم
است.
اینها به هرقیمت تلاش دارند و تلاش میکنند تا جنرال دوستم را از میان بردارند. در این صورت ملت افغانستان به ویژه مردم شمال هوشیار و بیدار باشند. درغیرآن درصورت حذف جنرال، مردم شمال همانند مردم سوریه جان، مال
و ناموس شان را از دست خواهند داد.
فعالیت گسترده غربی ها
سفارتهای ایالات متحده امریکا، بریتانیا و همچنین دفتر اتحادیه اروپا
درکابل، از چگونگی برخورد عبدالرشید دوستم معاون اول ریاستجمهوری با احمد ایشچی ابراز نگرانی کرده و از دولت خواستهاند تا در این زمینه تحقیق کند.
سفارت ایالات متحده امریکا در اعلامیهای از رهایی احمد ایشچی خبر داده، اما میگوید که بازداشت
غیرقانونی و بدرفتاری جنرال عبدالرشید دوستم با وی، باعث بهمیانآمدن نگرانیهای جدی شده است.
سفارت ایالات متحده امریکا در
اعلامیه خود نوشته است: بازداشت غیرقانونی و بدرفتاری گزارش شده آقای ایشچی توسط معاون اول ریاستجمهوری باعث به میانآمدن نگرانیهای جدی شده است. ما از اقدام حکومت افغانستان به منظور بررسی سریع این
اتهامات استقبال خواهیم کرد.
سفارت بریتانیا نیز در اعلامیهای از ادعای بدرفتاری از سوی جنرال عبدالرشید دوستم با احمد
ایشچی ابراز نگرانی کرده است. در اعلامیه این سفارت آمده است: «سفارت بریتانیا در مورد بازداشت و بدرفتاری گزارش داده شده با احمد ایشچی عمیقا نگران میباشد. ما همچنین در مورد ادعای دخالت معاون اول
رییسجمهور نیز نگرانیم. ما ضمن استقبال از رهایی احمد ایشچی، از حکومت وحدت ملی برای انجام تحقیقات سریع و شفاف، پشتیبانی همهجانبه میکنیم.»
دفتر اتحادیه اروپا درکابل نیز در اعلامیه مشترک با کشورهای کانادا، استرالیا و ناروی از احتمال
نقض حقوق بشر و «سؤاستفاده» در نتیجه برخورد جنرال دوستم با احمد ایشچی خبر دادهاند. اتحادیه اروپا و کشورهای کانادا، استرالیا و ناروی در اعلامیههایشان از دولت افغانستان
خواستهاند تا در باره اتهامها علیه جنرال دوستم تحقیق کند.
مردم فاریاب: بازی بادوستم بازی با آتش
بازی با جنرال دوستم بازی با دها ملیون فرد این کشور است
بازی با جنرال دوستم با خشم مردم مواجه میشود
بازی با جنرال دوستم بازی با آرای مردم است
بازی با جنرال دوستم بازی با آتش است
دیگر بس است ما بیشتر از این صبر و تحمل نداریم یا به تحقیر و تهمت به رهبر میلیونی را پایان
دهید و یا مردم شرافتمند و قهرمان پرور ما دست به کار خواهند شد.
هیچ کسی و هیچ قدرتی در مقابل
جنرال دوستم تاب نخواهد آورد زیرا با جنرال اول خدا مردم اش تا پای جان هستند و تا آخرین قطره خون حمایت اش میکنند. جنرال دوستم معاون اول ریس جمهور بخاطر دفاع از خاک ننگ و ناموس
وطن هزاران شهید داد و ملیونها زخمی این حکومت تقدیر اش نکرد و حالا هم بخاطر یک دسیسه پوچ اورا تحقیر نمیتواند
در اخیر من به نماینده گی از مردم شریف و قهرمان فاریاب هشدار میدهم به این دسیسه های شوم و پوچ شان نقطه پایان بگذارند و گرنه شاهد بربادی این حکومت خواهند شد.
شورای مرکزی جنبش ملی اسلامی چه میگوید؟
سخنگوی جنبش اسلامی گفته است که جنبش میخواهد اختلافهای به میان آمده میان جنرال دوستم و احمد ایشچی با برگزاری یک جرگه قومی حل شود. سخنگوی هشدار داده است که اگر بیشتر از این به این قضیه دامن زده شود، هواداران جنرال دوستم آرام نخواهند نشست. او گفته است که دامن زدن بیشتر به این قضیه، باعث خواهد شد که «میلیونها تن» آرام ننشینند.
داعش نام مستعار شورای امنیت و امنیت ملی
احمد بهزاد با اشاره به قیضهی جنرال دوستم و احمد ایشچی گفت: حکومت و شورای امنیت در مورد دسیسهی ترور جنرال دوستم در شمال و حمله بر تظاهرات جنبش روشنایی در دوم اسد خاموشی اختیار کرده، که باعث شد پرسش های زیادی خلق شود. چرا رویداد حمله بر تظاهرات جنبش روشنایی در دوم اسد در چوک دهمزنگ بررسی نمیشود؟ چرا به مسأله دسیسه علیه دومین فرد مملکت در شمال کشور رسیدگی نمی شود؟
بهزاد افزود: ۸۶ انسان که اکثریت شان چهرههای تحصیل کرده و نخبهی این سرزمین بودند، توسط دسیسهی شورای امنیت و امنیت ملی در چوک دهمزنگ به خاک و خون کشیده شدند و به نام داعش میخواهند تمام بکنند. او در این نشست مجلس مدعی شد که داعش نام مستعار شورای امنیت و امنیت ملی افغانستان است. او گفت: «اسناد هست جنازهی تروریست سوم در چوک دهمزنگ را قبل از آن که زخمیها را منتقل کنند، از ساحه کشیدند. چرا به این جنایت رسیده نمیشود. بهزاد به برخی رسانهها نیز اتهام وارد کرد که از طرف شورای امنیت پول دریافت میکنند. اوگفت به این مسایل (ریداد دوم اسد و حمله بر جنرال دوستم در شمال کشور) نه حکومت میپردازد و نه برخی رسانههای که مزد ماهانه از شورای امنیت میگیرند.
کشاندن پای لوی سارنوالی درقضیه ایشچی
لوی سارنوالی میگوید، تحقیقات خود را در مورد ادعاهای احمد ایشچی و اتهامات وارده به جنرال دوستم معاون اول رئیس جمهورآغاز کرده؛ اما حزب جنبش میگوید که دوستم لازم نیست به لوی سارنوالی تحقیق بدهد.
سخنگوی حزب جنبش ملی گفت، مطرح ساختن قضیۀ احمد ایشچی با تناقضات در رسانهها، به هدف بزرگنمایی این موضوع صورت میگیرد و آن گونه که در رسانهها مسأله احمد ایشچی بیان شده، واقع نشده است.
قضیۀ احمد ایشچی با وساطت بزرگان و اعضای شورای ولایتی جوزجان حل گردیده بود که با ضمانت آنان از نظارتخانه رها شد؛ اما برخی افراد دوباره خواستند با دامنزدن به این مسأله علیه جنرال دوستم دسیسهسازی کنند.
این در حالی است که کمیسیونی برای بررسی این قضیه از سوی لوی سارنوالی ایجاد شده و بررسیهای خود را در مورد آغاز کرده است. سخنگوی حزب جنبش ملی گفت، این ادعا مملو از تناقضات و تضادها است، ما هیچگاهی معاون صاحب اول را ملزم به دادن تحقیقات به لوی سارنوالی نیست؛ در حالی که ترجیح میدهیم نهادهای عدلی و قضایی بیطرف بوده باشند در این گونه قضایا، ولی ما خود را ملزم به جوابدادن به لوی سارنوالی نمیدانیم.
آیا غنی ولوی سارنوالی حق مداخله رادارند؟
حقوقدانان به این باور اند، بر اساس آرایی که مردم رئیس جمهور را انتخاب کرده اند؛ براساس همان آرا معاونین رئیس جمهور انتخاب شده اند و در زمان برحال بودن افراد در کرسی معاونت ریاست جمهوری، هیچ نهادی حق بازپرسی از آنان را ندارد.
ودیر صافی استاد حقوق و علوم سیاسی با اشاره به ماده ۶۹ قانون اساسی گفت، طوری که رئیس جمهور محاکمه میگردد؛ معاونین وی نیز پروسۀ مشابه را باید سپری کنند. دو ثلث ولسی جرگه باید رأی بدهند تا که رئیس جمهور در صورت ارتکاب جرمی تحت محاکمه قرار بگیرند. بر اساس ماده ۶۹ قانون اساسی، پس از تأیید دو ثلث اعضای ولسی جرگه مبنی بر محاکمۀ رئیس جمهور، لویه جرگه در مدت یک ماه ایجاد میگردد و با اکثریت دو ثلث آرا، این تصمیم نمایندگان را تصویب میکند. بلاخره در لوی جرگه برای این یک محاکمه خاص ساخته میشود، در محکمه خاص هم رئیس ستره محکمه، رئیس ولسی جرگه، همچنان لوی سارنوال و کسانی را که لوی جرگه تصمیم بگیرد، حضور داشته باشند و رئیس جمهور را تحت محاکمه قرار بدهند، عین این مسأله بالای معاونین هم، وقتی که معاون اول میگوید کسی از من تحقیق نمیتواند، خود را در همان پکیج میبیند.
دوستم نگران ازجنگ ونا امنی
افغانستان نزدیک به چهار دهه است که گرفتار، آشوب، جنگ و بد امنی های مداوم
می باشد. ما افزون بر دادن قربانیهای فراوان در این سالهای خونین، زیان های بزرگ اقتصادی و معنوی را نیز متحمل شده ایم و از این رو پایان یافتن جنگ و بد امنی یکی از آرزو های هموطنان ما می باشد. این
مأمول جز از راه مذاکره و گفتگو با مخالفین تا رسیدن به یک توافق امکان پذیر نمی باشد.
ما به هموطنان عزیز خویش اطمینان می دهیم که
با تمام قوت می کوشیم تا صلح و ثبات را به کشور برگردانیم و در این راه در پهلوی این که مساعی مان برای رسیدن به صلح از مجاری گفتگو و مذاکره ادامه خواهد یافت، بیاری خداوند و فداکاری نیرو های دفاعی و
امنیتی مان مبارزه برای حراست از کشور و حفظ دست آورد های گذشته نیزکماکان پیگیری خواهد شد.
دوستم ازدرد مردم میگوید
میدانم که در این اواخر شمار زیادی از هموطنان ما به دلایلی که به همه گان مشهود است، ناگزیر شده اند که تن به مهاجرت بدهند. آنان راه های دشواری را برای رسیدن به مقصود طی می کنند و امیدوارم که همه آنان به سلامتی سر منزل مقصود برسند ولی یاد آور می شوم که ما از بابت این مهاجرت های هموطنان ما نگرانی جدی داریم و آن را راه حل مشکلات کنونی نمی دانیم. منابع مورد استفاده درین پژوهش: آوا، منابع خبری داخلی، اخبارروسیه وآسیایی مرکزی.