سال عیسوی ۲۰۱۵ بعد از چند روزی به پایان میرسد، ناگزیر با آن وداع کرد. این سال هم مملو از حوادث خوب و بد بود و متأسفانه مثل سالهای قبل حوادث بد آن شدیدتر و شرمآورتر تکرار شده بدون آنکه کشورهای بزرگ جهان در صدد جلوگیری از آن برآیند. درین نوشته صرف ده حادثه مهم جهانی را که در مطبوعات کشورهای مختلف برجسته شدهاند مرور نموده از حوادث افغانستان که جنبه جهانی ندارد صرفنظر شده است.
حوادث مهم قرار ذیلاند:
۱. تشدید جنگ تحمیلی در سوریه و آغاز حملات هوائی قوای روسیه به دعوت حکومت قانونی سوریه بر علیه مواضع داعش و دیگر گروپهای تروریستی که تلاشهای مذبوحانه برای سقوط حکومت قانونی بشارالاسد دارند. در اثر این جنگها هزاران انسان بیگناه کشته شده و نیم از نفوس سوریه آواره و مجبور به ترک خانهها و مناطقشان شدهاند و دهها تن از اتباع سوریه که از طریق بحر راهی اروپا بودند در آبهای مدیترانه غرق شدند. جسد بیجان ایلان (کردی سه ساله) تبعه سوریه که در ماه سپتامبر، در آبهای مدیترانه غرق شده بود و در ساحل بودرم ترکیه پیدا شد بعد از نشر در رسانههای جهانی باعث عکسالعملهای شدید جامعه جهانی گردید.
۲. ارتقاء نقش ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در ساحه بینالمللی و انتخاب وی به حیث قدرتمندترین مرد جهان نیز از حوادث مهم سال ۲۰۱۵ بهحساب میآید. در قدم اول نقش وی در حوادث که در اوکرائین پیش آمد بیحد مدبرانه و حساب شده بود و از جانبی با انجام حملات هوائی بر مواضع داعش و سایر گروههای تروریستی که از طرف امریکا، غرب و کشورهای ارتجاعی منطقه مانند عربستان سعودی، قطر و ترکیه مورد حمایه، تمویل و تربیه نظامی قرار گرفتهاند، یکبار دیگر به جهان ثابت نمود که وی سیاستمدار بزرگ و موفق بوده و نقش اساسی در سیاست جهانی را دارا میباشد.
۳. حمله تروریستی ۱۳ نوامبر در شش منطقه متفاوت پاریس پایتخت فرانسه توسط گروه داعش که باعث کشته شدن ۱۳۰ تن و زخمی شدن بیش از ۳۵۰ نفر گردیده نیز از واقعه مهم سال محسوب میگردد. این عمل تروریستی توسط تمام کشورهای جهان تقبیح گردیده و باعث انزجار وسیع تودههای میلیونی گردید. مردم با گذاشتن بیرق ملی فرانسه روی پروفیل فیسبوک شان در حقیقت همبستگیشان را از مردم فرانسه و انزجارشان را علیه تروریزم بخصوص داعش و حامیان شان ابراز داشتند و از فردای آن روز، کشور فرانسه با همکاری مشترک با روسیه در حملات علیه دولت اسلامی (داعش) در سوریه آغاز نمود.
۴. وقوع حادثه کشته شدن ۷۷۰ تن از حجاج در مناسک حج و زخمی شدن ۴۷۰۰ تن دیگر.
۵. حمله مسلحانه ۷ جنوری ۲۰۱۵ به دفتر نشریه طنز شارلی ایدو در پاریس و کشته شدن ۱۲ کارمند آن به شمول مدیر مسئول مجله توسط گروه تروریستی داعش.
۶. توافق تاریخی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای گروه ۵+۱ شامل امریکا، انگلستان، فرانسه، چین، روسیه و المان در ۱۴ جولای در ویانا پایتخت اتریش در مورد برنامه هستوی ایران.
۷. زلزله شدید در ماه اپریل که باعث کشته شدن تقریباً ۹۰۰۰ تن و زخمی شدن هزاران انسان دیگر در نیپال گردید، هم ازجمله حوادث دلخراش سال ۲۰۱۵ شمرده میشود. در اثر این زلزله تقریباً ۶۰۰۰۰۰ خانه کاملاً ویران شده است.
۸. سقوط طیاره مسافربری المان هم باعث سرو صداهای زیاد گردید. پیلوت طیاره بنام (وینگز) که از بیماری روحی رنج میبرد و قصد خودکشی داشت، طیاره را با مسافرین آن بهطرف کوههای آلپ برده و در آنجا آن را سقوط داد. این عمل باعث تضعیف روحیه اعتماد مردم (مسافران) در مقابل شرکتهای هوائی گردید این کار سبب شد تا شرکتهای متذکره در پذیرش کارمندان در مربوطات شان سطح تقاضای خود را بلند برده و کنترول صحی را شدیدتر سازند.
۹. رسوایی کمپنی فولکس واگن المان که در موترهای تیزرفتار دیزلی خود دستگاههای داشتند که هنگام کنترول از ماشین آنها عملکرد موتور را تغیر داده و مقدار گاز خارج شده (CO2) را که برای محیط زیست مضر است پائین نشان میداد. این تقلب توسط اداره محافظت از محیط زیست امریکا (EPA) کشف گردید. کمپنی متذکره در امریکا ۵۰۰۰ موتر را پس گرفته در حدود ۶، ۵ بیلیون یورو خسارت مالی کشیده است. اداره (EPA) میتواند در مقابل هر موتر، کمپنی فولکس واگن را تا ۳۷۵۰۰ دالر نیز جریمه کند.
۱۰. افشای فساد مالی در رهبری فدراسیون بینالمللی فوتبال (فیفا) هم یکی از حوادث داغ سال ۲۰۱۵ محسوب میگردد. قرار آخرین اطلاعات رئیس پیشین فیفا (سیپ پلاتر) و رئیس فدراسیون فوتبال اروپا (میشل پلاتینی) که کاندید ریاست فیفا بود بر علاوه جریمه نقدی برای ۸ سال از فعالیت در عرصه فوتبال محروم شدند.
در اخیر سال ۲۰۱۶ را سال پرمیمنت و صلح آمیز برای تمام جهانیان آرزو میدارم.